You are currently viewing Weekly PR(A): Digitális detox – amiről mindenki beszél, de mi meg is csináltuk

Weekly PR(A): Digitális detox – amiről mindenki beszél, de mi meg is csináltuk

Digitális detox. Egyre gyakrabban emlegetett szókapcsolat, hiszen okostelefon nélkül jóformán mozdulni sem tudunk már. Arra pedig egyre többen rájönnek, hogy ez a függőség, mert ne szépítsük, ez az, kifejezetten káros is lehet. 

És mi van akkor, ha a telefon a munkaeszközöd, ezen szervezel, ezen élsz, ott van minden információ a munkádhoz, posztolnod kell, kapcsolatot kell tartanod? Ilyenkor történik az, hogy egy idő után kicsit besokallsz, és előkerül a digitális detox kifejezés. 

A pszichológia is foglalkozik már ezzel a problémával, hiszen egyre több embert érint, különösen az Y és Z generáció tagjait. Veszélyes játékot űzünk, hiszen az okostelefon használatával az agyunk jutalomközpontját aktiváljuk. A felszabaduló dopamin, ez felel a kellemes érzésért, örömet okoz az agyunkban, és szép lassan ráfüggünk az adott dologra, jelen esetben a telefonunkra. Ez pedig elindítja azt az ördögi kört, amely arra ösztönöz, hogy újra és újra elővegyük a telefonunkat és végigpörgessük a hírfolyamot, megnézzük az értesítéseket. 

Ha pedig a digitális világban dolgozol, különösen a digitális PR világában, nagyjából egy lépést sem tehetsz a mobilod nélkül. Bármelyik pillanatban megérkezhet az az e-mail, ami a szükséges infókat tartalmazza, új posztot kell írnod, új hirdetést kell indítanod, hívhatnak, írhatnak, üzenhetnek. Ebben az esetben pedig fontos, hogy a kezed ügyében legyen a telefon, hiszen a haladásodat segíti, a könnyebb munkavégzésedhez szükséges. 

A magánéletről pedig már nem is beszélve: 6 ablakban villog a messenger, új üzenet jött Instagramon, újabb 2 like-kal gazdagodott a megváltoztatott profilképed. Folyamatos információáramlásban vagy, és az agyad nem tud kikapcsolni, nem tudsz megpihenni, hiszen újra és újra megnyitod az alkalmazásokat. 

Itt jön el az a pont, hogy időnként muszáj kilépni a digitális világból és megpihenni végre, hogy utána új erővel tudd felvenni a fonalat. Számos alkalmazás és lehetőség kínálkozik már a digitális detox nyélbeütésére. De ennek vannak jóval egyszerűbb módjai, én most megosztom az én módszerem. 

Amikor csak tehetem, túrázni megyek, és hoztam erre egy szabályt. Ha túra van, nincs mobilnet (és nem csalunk, wifi sem). Ez általában egész napos program, így voltaképp 12-24 órára kivonom magam a digitális térből. Elképesztően felszabadító. 

Úgy gondolom, mindenkinek megvan a maga túrázása: családos nap mobil nélkül, baráti összejövetel Instagram nélkül, sportolás Youtube nélkül, hosszú séta Facebook mentesen.  

A digitális világhoz kapcsolódó függőség időnként valóban sok lehet. Ez egy valós jelenség, amelyből a modern kor dolgozó embere már nem tudja kivonni magát. Ezért érdemes mindenkinek megtalálni a maga digitális detoxátés akár napokra kivonulni a való világba, távol a like-ok és e-mailek világától. 

Leave a Reply