You are currently viewing Mit kezdjek magammal

Mit kezdjek magammal

Alfred de Vigny francia író, költő szerint „Az unalom az élet betegsége. Meggyógyításához kevés kell: szeretni valakit, vagy akarni valamit.” Könnyű azt mondani! Finoman fogalmazva is meghatározza mindennapjainkat a koronavírus-járvány. Hatással van biztonságérzetünkre, kapcsolatainkra, magunkról és a világról alkotott elképzeléseinkre, vágyainkra.

Immár több mint egy hónapja dolgozom home officeban. Szigorúan betartva a szabályokat nagyon ritkán dugom ki az orromat a négy fal közül. A lakás eddig ismeretlen részletei is ismerőssé váltak az utóbbi hetekben. Hiányzik a családom, a barátaim, a megszokott kis életem, a jövőm tervezgetése. Lelkileg, fizikálisan és mentálisan is megterhelő ez az időszak, de ami a legrosszabb, hogy nem tudom biztosan mikor ér véget és ha véget ér mi lesz utána? Gyökeresen megváltoztatja majd az életünket, szokásainkat, munkához való viszonyulásunkat? A szakértők prognózisa szerint igen, de egyelőre nem tudhatjuk milyen mértékű lesz ez a változás.

Számos cikk született már az otthoni munkavégzés előnyeiről és hátrányairól egyaránt, és arról is, hogy hogyan legyünk hatékonyak. Ez a blogbejegyzés nem home office tippeket tartalmaz, hanem a munkaidő utáni hasznos, feltöltő otthoni tevékenységekről szól.  

Ahhoz, hogy ne őrüljünk bele a körülöttünk lévő bizonytalanságba fontos, hogy találjunk olyan elfoglaltságokat, amelyek örömet okoznak számunkra. Személyiség kérdése, hogy kinek mi okoz elégedettséget, biztonságot, örömet, de az egészségünk megőrzése érdekében nem spórolhatjuk meg ezen tevékenységek keresését. Jöjjön hát pár lehetőség a teljesség igénye nélkül, ami szebbé és könnyebbé teheti az otthoni létet.

Online kvízest a barátokkal

A technológia lehetővé teszi számunkra az állandósult online kommunikáció lehetőségét így, ha személyesen nem is, de folyamatosan kapcsolatban lehetünk szeretteinkkel. Ha nem „csak” egy sima videó chatre vágyunk és hajlandóak vagyunk erőfeszítést és munkát tenni egy kvíz elkészítésébe, a siker garantált. Számos ingyenesen elérhető, egyszerűen kezelhető kvízkészítő program van az interneten.

Egy finom bor, igény szerint lehet valami egészséges smoothie is, és a kedvenc sorozataink

Hajlamosak vagyunk arra panaszkodni, hogy a mindennapok rohanásában nincs időnk magunkra, arra meg pláne nincs, hogy sorozatot vagy filmet nézzünk. Hát most van idő! A legnagyobb online stream szolgáltatók kifogyhatatlan kínálatában biztosan találunk olyat, ami érdekes lehet számunkra. Az HBO berendelt egy antológiasorozatot öt spanyol rendezőtől, hogy a saját nézőpontjukból dolgozzák fel a koronavírus-járvány és az ezzel járó házi karantén témáját, az At home valószínűleg Magyarországon is hamarosan elérhető lesz. Az itthoni kereskedelmi médiapiac is gyorsan reflektált a jelenlegi helyzetre, és az utóbbi napokban több új reality műsort jelentettek be (TV2 – #Maradjotthon, RTLklub – Maradj haza magadnak! (április 19-én indul) és a Made in karantén (április 18. indul).

Kultúra az otthonodban is

Nem kell lemondanod a színház, komolyzene, múzeumok nyújtotta katarzis élményéről a koronavírus idején sem. Bár nem mehetünk kedvenc helyeinkre, az online tér lehetőséget nyújt a kulturális eseményeken való részvételre. A Katona József Színház YouTube csatornáján több előadás is megtekinthető például.

Virtuális kiállítás keretében bejárhatjuk a világ múzeumait az otthonunkból:

Nézhetünk remek filmeket ingyen, amíg zárva tartanak a mozik

A Magyar Filmadatbázis 100-as listát állított össze a legnagyobb streamingszolgáltatók kínálatából. Ha nem idegenkedsz az angol nyelvtől a Short of the Week  és a KIS KIS  Youtube-csatornája is remek animációs és rövidfilmeket kínál. Az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál filmjei  is ingyenesen elérhetőek, ha ennek a kategóriának vagy kedvelője.

Énidő

Olvass ebookon, vagy könyvet! Itt az idő, hogy meghallgass teljes diszkográfiákat. Túrázz, tornázz, sportolj a szabadban, foglalkozz a házikedvenceddel! Ha olyan szerencsés vagy (még ha az összezártság néha terhes is), hogy egy háztartásban élsz a szeretteiddel, akkor tölts velük minőségi időt, süss, főzz, vagy ha élvezed a semmittevést, akkor tégy kedved szerint bűntudat nélkül! A legfontosabb, hogy figyelj magadra és a környezetben élőkre, szeretteidre és ne pakolj magadra felesleges elvárásokat, hogy mit kellene csinálnod. Próbálj meg ne a fizikai korlátozásokra és a hiányérzetedre koncentrálni, hanem meglátni a jót és a lehetőségeket a jelenlegi helyzetben. Hosszútávon magadnak teszel jót a szemléletváltással.